Comunicat 16.08.2011 - PROIECTUL DERULAT DE COMPANIA DE APA ARIES VIZEAZA PROTEJAREA MEDIULUI INCONJURATOR SI SANATATEA POPULATIEI

Comunicat

16.08.2011

 

PROIECTUL ESTE IN GRAFIC

PROIECTUL DERULAT DE COMPANIA DE APA ARIES VIZEAZA PROTEJAREA MEDIULUI INCONJURATOR SI SANATATEA POPULATIEI

 

In data de 11 august 2011, Compania de Apa ARIES si Ministerului Mediului au organizat un eveniment unde au participat presa locală şi judeţeană. Evenimentul a constat intr-un tur la 5 dintre obiectivele unde se deruleaza lucrari cofinantate in mare parte de Uniunea Europeana. Proiectul, prin lucrarile de modernizare si/sau extindere a serviciului de apa si canalizare, vizeaza protejarea mediului inconjurator si nu numai.

Compania de Apa ARIES, in activitatea sa, a intreprins pe parcursul anului, si alte proiecte care sunt in consens cu protejarea mediului si respectarea acestuia, implicit pretuirea resurselor de apa ale naturii.

Proiectul a realizat la ora actuala, 74,57% din lucrarile care se desfasoara pe serviciul de alimentare cu apa si 74,75% la canalizare. Aceste lucrari se fac pentru a elimina pierderile de apa si poluarea mediului inconjurator.

Primul obiectiv vizitat a fost strada Dr. I. Ratiu, unde contractorii executa la ora actuala, lucrari cu tehnologie Americana. Aceste  lucrari constau in forarea orizontala – O PREMIERA IN ZONA TRANSILVANIEI – tehnologie cunoscuta la nivel international sub denumirea de burstlinig. Prin aceasta metoda se introduc noile conducte de apa si canalizare, fara ca sapaturile sa afecteze prea mult traficul din zona si infrastructura.

La Statia de Tratare Turda se executa in prezent, lucrari de creare a unui rezervor de 1500 mc – Buferstock sau stoc tampon, care va avea misiunea de stocare a apei pentru situatiile de criza, cum ar fi seceta sau calamitatile naturale.

Sursele de apa din Mihai Viteazu au fost un obiectiv la fel de interesant. Aici se reabiliteaza si modernizeaza 51 de puturi de apa, iar aceste modernizari au ca scop cresterea debitului de apa pentru municipiului Turda cu cca 40%.

Statia de epurare este pilonul intregului proiect, acestuia alocindu-i-se cea mai mare parte din banii alocati intregului proiect. Regindirea sistemului de epurare s-a facut cu scopul de a proteja mediul inconjurator. Reconstruirea statiei de epurare s-a facut conform normelor de mediu si sanatate a populatiei, impuse de U.E. Aici se va genera biogaz, prin procesarea chimico-biologica a dejectiilor din sistemul de canalizare. Apa rezultata in urma procesului de epurare, se intoarce in riul Aries, respectind normele europene si refacind lantul trofic si vegetatia din zona.

In satul Luna s-au putut vedea pe marginea drumului executindu-se lucrari de exdindere canalizare. De acest serviciu vor beneficia in total 4 comune limitrofe, comune care pina in anul 2011 nu au avut deloc acest serviciu. In Cartierul Poiana, la fel, a fost introdus serviciul de canalizare in lungime totala de 7,91 km. Nici acest cartier nu a beneficiat pina in prezent de acest serviciu, practic indispensabil in zilele noastre.

Aceste lucrari vor fi finalizate, parte dintre ele, la finalul lunii octombrie 2011, iar cele de modernizare a surselor de apa si statiei de epurare, se vor finaliza anul viitor, in primavara.

Compania de apa si-a propus ca, odata finalizat acest mare proiect, sa mai acceseze si alte fonduri pentru rezolvarea in proportie de 100% a necesitatii populatiei vis-à-vis de serviciul de apa si canalizare.